Vepřové výpečky se zelím

Seznam přísad

Na výpečky

1 kg vepřového bůčku bez kosti,

1 větší cibule,

1 ČL drceného kmínu,

4 stroužky česneku,

sůl,

pepř

Na zelí

400 g kysaného zelí,

1 cibule,

1 PL sádla,

1 ČL drceného kmínu,

cukr dle chuti,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Bůček nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče.

Přidáme na drobné měsíčky pokrájenou cibuli, kmín, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme.

Směs rozendáme po pekáči a podlijeme vodou na 2 cm.

Pekáč přiklopíme a dáme péct do trouby na 160 °C 90 minut.

Následně pekáč odklopíme a ještě dopečeme na 200 °C 30 minut.

Průběžně po 10 minutách vždy výpečky promícháme.

V hrnci rozpustíme sádlo, ve kterém zarestujeme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova.

Přidáme zelí, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, cukr dle chuti a podusíme.

Pokud chceme mít chuť výpeku z masa výraznější a intenzivnější, vyndáme výpečky z pekáče, výpek důkladně vybereme do rendlíku a ještě zredukujeme na sporáku.