1 kg uzených vepřových jazyků,
6 stroužků česneku,
1 cibule,
8 kuliček nového koření,
10 kuliček pepře,
3 bobkové listy,
2 zelená jablka,
100 g křenu,
hrst petrželky,
šťáva z půlky citronu,
cukr,
sůl,
pepř.
Do hrnce s vodou dáme jazyky, přidáme česnek, nové koření, bobkový list, celý pepř, cibuli, osolíme a vaříme jazyky doměkka.
Křen oloupeme a společně s jablky nastrouháme na jemném struhadle do misky.
Vše zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce horkého uzeného vývaru, cukr dle chuti, hrst petrželky a zamícháme.
Jazyky ještě horké oloupeme a nakrájíme na plátky.
Vejmrda se skvěle hodí třeba i k pečenému masu, grilované klobáse nebo párkům.