Vánočka

Seznam přísad

500 g hladké mouky,

130 g másla (100 g do vánočky, 30 g na pomazání),

2 žloutky,

1 kostka droždí,

160 ml mléka,

50 g krupicového cukru,

20 g vanilkového cukru,

6 kapek vanilkového aroma,

1 ČL soli,

kůra z 1 pomeranče,

60 g rozinek namočených ve 2 dl rumu,

1 celé vajíčko na potření,

50 g sekaných mandlí na posypání.

Postup přípravy

 V rendlíku zahřejeme mléko na 35–40 °C, přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, vanilkové aroma, na kostičky nakrájené máslo, nadrolíme droždí, zamícháme a necháme 10 minut pracovat.

Z rozinek slijeme jednoho panáka rumu a necháme stranou na později.

Do mísy s moukou, přidáme 2 žloutky, sůl, 2/3 sekaných mandlí, rozinky s rumem a kvásek.

Těsto hněteme tak dlouho, až bude pěkně celistvé a bude se odlepovat od misky.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.

Pak těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na devět stejných dílů, které vyválíme na stejně silné a dlouhé válečky. Spodní část vánočky upleteme ze čtyř válečků, střední ze tří a na horní část použijeme dva.

Do vánočky napícháme špejle, aby se nám nenaklonila a necháme kynout ještě dalších 25 minut.

Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.

Po 25 minutách vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi, dáme do trouby a pečeme 30 minut.

Než se nám vánočka upeče, rozpustíme máslo, přilijeme panáka rumu z rozinek a touto směsí vánočku důkladně pomažeme.