750 g | pravá hovězí svíčková (nebo hovězí zadní) |
100 g | slanina |
sůl | |
pepř mletý | |
1 ks | větší cibule |
1 ks | mrkev |
1/2 bulva | celer |
1 ks | petržel |
5 zrníčko | celý pepř |
3 zrníčko | nové koření |
3 ks | bobkový list |
1 špetka | tymián |
citronová šťáva | |
150 g | máslo |
100 g | plnotučná hořčice |
2 lžíce | hladká mouka |
250 ml | šlehačka (případně mléko na zředění) |
1 lžíce | cukr na karamel |
šlehačka | |
plátky citronu | |
brusinkový kompot nebo džem |
Hovězí maso odblaníme a očistíme. Prošpikujeme slaninou nakrájenou na úzké klínky, osolíme a opepříme. Posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou a kořením. Můžeme také použít hotovou zeleninovou směs. Pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme a podle chuti dosolíme a okyselíme citronovou šťávou. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu: Cukr necháme na ohni zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s oblíbeným knedlíkem (houskovým, kynutým, vídeňským…), ozdobené šlehačkou s citronem a brusinkovým kompotem.
Poznámka: Brusinkový džem si můžete připravit i doma – náš recept na něj naleznete ZDE