Svíčková na smetaně

Seznam přísad

750 g pravá hovězí svíčková (nebo hovězí zadní)
100 g slanina
  sůl
  pepř mletý
1 ks větší cibule
1 ks mrkev
1/2 bulva celer
1 ks petržel
5 zrníčko celý pepř
3 zrníčko nové koření
3 ks bobkový list
1 špetka tymián
  citronová šťáva
150 g máslo
100 g plnotučná hořčice
2 lžíce hladká mouka
250 ml šlehačka (případně mléko na zředění)
1 lžíce cukr na karamel
  šlehačka
  plátky citronu
  brusinkový kompot nebo džem

Postup přípravy

Hovězí maso odblaníme a očistíme. Prošpikujeme slaninou nakrájenou na úzké klínky, osolíme a opepříme.  Posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou a kořením. Můžeme také použít hotovou zeleninovou směs. Pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme hladkou moukou a orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme a podle chuti dosolíme a okyselíme citronovou šťávou. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu: Cukr necháme na ohni zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s oblíbeným knedlíkem (houskovým, kynutým, vídeňským…), ozdobené šlehačkou s citronem a brusinkovým kompotem.

Poznámka: Brusinkový džem si můžete připravit i doma – náš recept na něj naleznete ZDE