Sulc

Seznam přísad

2 vepřová kolena,

3 vepřové nožičky,

1 cibule,

200 g mrkve,

200 g celeru,

4 bobkové listy,

12 kuliček nového koření,

20 kuliček celého pepře,

1 dcl octa,

2 špetky muškátového oříšku,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Kolena a nožičky důkladně omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.

Vaříme 3 minuty, pak vodu slijeme a nalijeme maso znovu studenou vodou.

Přidáme koření a vaříme zhruba 4 hodiny na mírném ohni až se bude maso rozpadat.

Po uvaření maso vyndáme z vývaru, necháme zchladnout a obereme od kostí.

Obrané maso rozdělíme na tučné a libové.

Tučné nameleme najemno a libové nakrájíme na drobné kostičky.

Obě masa dáme do hrnce, přidáme 300 ml vývaru, osolíme, opepříme, zastrouhneme muškátovým oříškem a přivedeme k varu.

Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.

Ty dáme do hrnce, přidáme 200 ml vývaru, ocet, osolíme, opepříme, uvaříme do měkka a přidáme k masu.

Nakonec přidáme najemno nakrájenou cibuli, promícháme, nandáme do pekáčů nebo misek a necháme ztuhnout v lednici do druhého dne.

Sulc je nejlepší podávat s kapkou octa posypaný cibulí a s čerstvým chlebem.