Španělský ptáček

Seznam přísad

900 g hovězí loupané plece nebo kýty (6 plátků),

3 vejce uvařená natvrdo,

12 plátků anglické slaniny,

100 g slaniny v celku,

2 nakládané okurky,

2 párky nebo tenké klobásky,

1 červenou papriku,

1 cibule,

2 PL sádla,

3 PL plnotučné hořčice,

2 dcl láku z okurek,

1 PL hladké mouky,

sůl,

pepř,

provázek.

Postup přípravy

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.

Vajíčka oloupeme a podélně rozkrojíme na polovinu.

Okurky a párky podélně rozkrojíme na čtvrtiny.

Z papriky uděláme 6 proužků.

Dva plátky slaniny položíme na plátek masa na tu stranu, kterou máme potřenou hořčicí.

Na něj dáme okurku, párek, vajíčko, papriku a slaninu zarolujeme.

Tím nám vzniknou vnitřnosti ptáčka, které budou krásně držet pohromadě.

Nyní vše zabalíme do plátku masa a omotáme provázkem.

V kastrolu rozpálíme sádlo, orestujeme slaninu na kostičky, tu vyndáme a dáme stranou. Na sádle pak orestujeme ptáčky důkladně ze všech stran a také vyndáme.

Na konec orestujeme nahrubo pokrájenou cibulku do zlatova.

Cibulku zaprášíme moukou, znovu zarestujeme a přidáme zbytek hořčice.

Nyní zalijeme lákem z okurek, 500 ml vody, osolíme, opepříme, vrátíme ptáčky a necháme pod pokličkou dusit.

Když jsou ptáčci měkké, vyndáme je z kastrolu a omáčku řádně rozmixujeme.

Vrátíme ptáčky do hrnce a přidáme i zarestovanou slaninu.

Když do čerstvě uvařené rýže přidáte nasekanou petrželku a najemno pokrájenou papriku, rýži to krásně ovoní.