Smažená krkovice s lehkým bramborovým salátem

Seznam přísad

Smažená krkovice

800g krkovice (4 hezké plátky)

4 vejce

200g hladké mouky

3 PL mléka

3 suché rohlíky

sůl

pepř

500g sádla

Lehký salát

600g brambor uvařených ve slupce

1 Naložená červená cibule i s nálevem

4 kyselé okurky okurky

2 hrstě sekané petrželky

Sůl

Pepř

Nálev na cibuli

200 ml vinného octa

3PL cukru

100 ml vody

6 kuliček nového koření

3 bobkové listy

1/2 ČL soli

Postup přípravy

Plátky rozklepeme na zhruba 1cm, poté nasolíme a napepříme z obou stran.

Připravíme si tři talíře nebo misky.

Do prvního talíře nasypeme mouku.

Do druhého talíře vyklepneme vajíčka, která osolíme, přidáme do nich mléko a rozkvedláme.

Do třetího talíře nasypeme strouhanku, kterou si nameleme nebo namixujeme ze suchých rohlíků.

Nejprve obalíme plátek v mouce, pak ve vajíčku a ve strouhance a ihned smažíme na sádle rozpáleném na střední teplotu 5 až 7 minut z každé strany.

Při smažení jemně pohupujeme pánví, aby se sádlo dostalo i na horní stranu řízku.

Nakonec dáme řízky okapat na krajíčky starého chleba nebo papírovou utěrku.

Brambory si oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a dáme do misky.

Přidáme kyselé okurky nakrájené na půlkolečka, naloženou červenou cibuli (recept níže), tak 2 dcl nálevu z cibule, nasekanou petrželku, osolíme opepříme a necháme v chladu odpočinout ideálně do druhého dne.

Do rendlíku si dáme všechny suroviny na nálev, přivedeme k varu a 5 minut provaříme.

Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a dáme si ji do horkého nálevu minimálně do druhého dne naležet.