200 g rajčat, 200 g paprik, 200 g salátové okurky, 70 g cibule, 30 g česneku, 80 ml olivového oleje, 250 g rýže, 500 ml silného vývaru, 2 vejce, 30 g škrobové moučky, 60 g strouhanky, 200 g tvrdého nebo plísňového sýra, sůl, kurkuma, mletý zázvor, římský kmín, citronová šťáva z jednoho citronu, olej na smažení, ledový salát, 100 g paprik, olejooctový dresink na salát
Na troše oleje osmahněte rýži. Lepší pro tuto úpravu je rýže kulatozrnná, lepivá. Když se rozehřeje, zalijte ji silným vývarem z masa nebo zeleniny a přiveďte k varu. Vařte zvolna za občasného zamíchání asi deset minut a potom nechte rýži pod pokličkou dojít. Do prochladlé rýže vmíchejte žloutky, koření, sýr, citronovou šťávu a škrobovou moučku, případně přisolte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Ze vzniklé hmoty pak tvořte dvěma lžícemi nočky a smažte v rozpáleném oleji. Rýžové nočky jsou nejlepší ještě vlahé na salátu, v tomto případě ledovém, s paprikami a olejooctovým nálevem.