330 ml piva,
200 g hrubé mouky,
400 g hladké mouky,
30 g sádla,
30 g droždí,
1 ČL cukru,
2 ČL soli,
špetka chilli,
mák na posypání
Pivo pokojové teploty nalijeme do hnětací nádoby.
Přidáme droždí, cukr, sádlo a necháme 10 minut vzejít kvásek.
Ke kvásku prosejeme obě mouky, přidáme sůl, chilli a hněteme minimálně 5 minut.
Těsto dáme na hodinu vykynout na teplé místo přikryté utěrkou.
Po hodině rozpálíme troubu na 230 °C, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme asi na 18 dílků.
Z jednotlivých dílů tvarujeme preclíky, kolečka, nebo třeba jen tyčky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
V misce rozmícháme vodu se solí, tou potřeme preclíky a posypeme mákem.
Pečeme na 230 °C do zlatova, pak otočíme a pečeme do zlatova i z druhé strany.
Pokud budete preclíky péct i pro děti, tak chilli doporučuji použít s rozvahou.