1 vepřové koleno,
0,5 l černého piva,
1 PL sádla,
1 žlutá cibule,
1 červená cibule,
5 stroužků česneku,
1 ČL sušeného rozmarýnu,
1 ČL sušeného tymiánu,
2 PL medu,
šťáva z jednoho citrónu,
2 ČL soli,
4 bobkové listy,
6 kuliček nového koření,
10 kuliček černého pepře,
1 l vody.
Ve vysokém hrnci rozpálíme sádlo a orestujeme cibule rozkrojené na polovinu.
Přidáme oloupaný česnek, tymián, rozmarýn, sůl, nové koření, bobkový list, pepř a zalijeme černým pivem, přidáme med, šťávu z citrónu a povaříme 10 minut.
Pak přidáme studenou vodu, vložíme do nálevu koleno a necháme 24 hodin naležet v chladu.
Druhý den koleno vaříme v nálevu do měkka zhruba 2 hodiny a průběžně obracíme.
Měkké koleno přendáme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě 50 minut na 210 °C.
Omáčku scedíme a svaříme do husté konzistence.
Omáčkou průběžně potíráme koleno.
Koleno je nejlepší jen tak s křenem a kyselou okurkou nebo s vejmrdou.
Na vejmrdu tady v kalendáři taky najdete recept.