800 g rajčat, 200 g měkkého tvarohu, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, provensálské koření, čerstvá bazalka, petrželová nať, mletý kmín, sůl, trochu strouhanky, 2 střední cibule, olivový olej
Stejnoměrná, dobře vyzrálá ale stále pevná rajčata seřízněte na vrcholku a lžičkou nebo kruhovým vypichovátkem vyberte jejich jádřince a žebra. Nechte z nich vykapat šťávu a pak je uvnitř osolte a trochu okořeňte provensálským kořením. Tvaroh, strouhaný sýr, vejce, čerstvé posekané bylinky, kmín, sůl a strouhanku promíchejte a vzniklou hmotou naplňte vnitřky rajčat. Náplň přikryjte seříznutými vrchlíky tomatů a naplněná rajčata vložte do zapékací nádoby. Přidejte k nim drobně krájenou cibuli, pár kousků papriky, přelijte trochou oleje a pečte mírně podlité v troubě při 140 stupních asi deset minut a pak dopékejte 5 minut na 170 stupňů. Podávejte s čerstvým pečivem.