1 panenka,
1 PL rostlinného oleje,
2 dcl Portského vína,
3 PL povidel,
1 PL másla,
1 hvězdička badyánu,
sůl,
pepř.
Americké brambory v troubě
300 g menších brambor,
sůl,
pepř,
olej.
Předehřejeme troubu na 160°C.
Panenku očistíme a vytvoříme 2 rovnoměrné válečky.
Válečky osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran do nich vmasírujeme olej a sůl.
Po nasolení dáme panenku na rozpálenou pánev a opékáme z každé strany 70 vteřin, následně po opečení dáme do předehřáté trouby na 10 minut.
Na pánvi zalijeme panenku Portským vínem, osolíme, přidáme povidla, badyán, hřebíček, zamícháme a zvolna povaříme.
Vypneme sporák a do omáčky zašleháme máslo.
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce, rozkrojíme podélně na poloviny nebo čtvrtky, dáme na plech, pokapeme olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C dozlatova.
Po vyjmutí osolíme a opepříme.