Suroviny:
6 vajec, 3 lžíce oleje, 1 lžíce bramborového škrobu, 140 g
polohrubé či hladké mouky, 160 krupicového cukru, špetka soli, ostružinový džem
na potření, čerstvé ostružiny, kysaná nebo šlehaná smetana na ozdobení
Na běžný pečicí plech: příprava 90 minut
Nejprve si dejte rozehřát troubu na 200 °C. Z oddělených
bílků ušlehejte s trochou soli pevný sníh.
Do něho pak už jen při mírném promíchávání zapracujte nejprve po částech cukr,
čímž sněhová hmota zpevní. Následně zvolna přidávejte žloutky, když se promísí,
přidejte po lžících olej a nakonec mouku se škrobem. Nejlépe je přidávat ji
přes sítko. Vzniklou pěnovou hmotu hned přelijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete do stejnoměrné vrstvy a vzápětí
vložte do trouby. Po pěti minutách zmírněte teplotu na 180 °C a pečte celkově
10–15 minut.
Pečený piškotový plát stáhněte na papíře z plechu a nechte
vydýchnout. Poté otočte, stáhněte opatrně papír, potřete připravenou
zavařeninou, a ještě vlažný piškot stočte do rolády. Zabalte do papíru od
pečení a nechte vychladnou. Následně roládu nakrájejte, doplňte smetanou a
ostružinami a neste na stůl.