Suroviny:
Na dort: 500 g mrkve, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g
krupicového cukru, 5 vajec, 150 g másla, 100 g kokosu, citron, sůl, lžička
jedlé sody
Na krém: 250 g smetanového přírodního sýru, 70 g moučkového
cukru, šťáva z jednoho citronu, lžíce želatinového ztužovače na přípravu smetanových dortů
Na běžnou dortovou formu: příprava 90 minut
Očištěnou a najemno nastrouhanou mrkev vložte do pánve či
kastrolu a spolu s máslem ji zvolna duste až pustí šťávu a zavoní. Pak přidejte
cukr a nechte směs lehce zkaramelizovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru
(případně citronovou pastu), trochu soli a strouhaný kokos. Vše dobře
promíchejte a nechte zchladnout. Do vzniklé mrkvové kaše pak zapracujte vejce a
postupně i mouku promíchanou s jedlou sodou. Vzniklou hmotu vložte do formy
vymaštěné máslem a vysypané kokosem a pečte při teplotě 160–170 °C 45 minut.
Dort nechte vychladnout, nejlépe do druhého dne. Následně ho prokrojte
uprostřed a promažte i omažte a ozdobte krémem připraveným z přírodního
krémového sýru, citronové šťávy a cukru ztuženého trochou ztužovače rozmíchaného
v teplé vodě či mléce.