Mazanec

Seznam přísad

1 kostka droždí

100 g másla

45 g cukru
160 g mléka

500 g hladké mouky

2 žloutky

hrst rozinek
2 dcl rumu

1 lžíce másla

1 lžička soli

1 balení vanilkového cukru

1 vejce na potření

sekané mandle nebo pistácie na posypání

Postup přípravy

Rozinky si naložíme do rumu nejméně na 12 hodin.

Do misky dáme droždí, máslo na kostičky, cukr, vanilkový cukr, vlažné mléko a zamícháme.

Přidáme žloutky, mouku, 1 lžičku soli, naložené rozinky a zaděláme těsto.

Těsto vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a vytvoříme kouli.

Necháme kynout jednu hodinu.

Po vykynutí uděláme na vršku křížek nožem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme do trouby rozpálené na 180°C na 50 minut.

Když je mazanec upečený, potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem z rozinek.