Makový závin

Seznam přísad

Náplň

500 g mletého máku,

150 ml mléka,

150 g moučkového cukru,

30 g vanilkového cukru – Mléko ohřejeme v rendlíku, přidáme cukr, mák, vanilkový cukr a dobře rozmícháme.

Těsto

600 g hladké mouky,

100 g cukru krystal,

100 g másla,

2 žloutky,

22 g čerstvého droždí,

300 ml mléka,

špetka soli.

Postup přípravy

Mléko zahřejeme na tělesnou teplotu, přidáme lžičku cukru, droždí, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.

Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a vyválíme tenkou placku, na ni pak naneseme makovou náplň a zarolujeme.

Závin přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut.

Po vyjmutí závin potřeme rozpuštěným máslem.

Těsto je vhodné nejen na makový závin, ale i na tvarohový nebo třeba jablečný.