Loupáky

Seznam přísad

600 g hladké mouky,

250 ml mléka,

60 g másla,

60 g cukru,

20 g droždí,

1 žloutek,

špetka soli,

1 vejce,

mák.

Postup přípravy

Mléko zahřejeme na tělesnou teplotu, přidáme lžičku cukru, droždí, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutek, kvásek, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.

Těsto přiklopíme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na placku zhruba 5 mm tlustou.

Placku rozdělíme na 6 trojúhelníků, které zarolujeme do tvaru rohlíku.

Loupáky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou necháme 30 minut kynout.

Než dáme loupáky do trouby, potřeme je rozkvedlaným vajíčkem a hojně posypeme mákem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15-20 minut dozlatova.

Po vyjmutí z trouby přendáme na mřížku, aby nám loupáčky nezvlhly.

Loupáky jsou nejlepší, hned jak zchladnou s dobrou kávou, namazané marmeládou, máslem nebo obojím.