450 g čerstvých lišek, 80 g cibule, 50 g másla, sladká paprika, sůl, 200 ml 33% smetany, 100 ml kysané smetany
Velmi jemně nakrájenou cibuli duste velmi zvolna na másle (pozor, aby se máslo při vyšší teplotě nezačalo pálit). Když cibule změkne (resp. lehce se rozdusí), přidejte čisté, pokrájené lišky, trochu je osolte, aby pustily šťávu a opět vše zvolna duste a promíchávejte až do stavu, kdy se odpaří téměř všechna tekutina a od dušeniny se oddělí čistý tuk. Do tuku přimíchejte lžičku jemné, sladké papriky nejvyšší kvality. Papriku nechte v tuku jen kratičce zapěnit a hned vše zalijte sladkou smetanou a opět zvolna duste asi 15 minut. Také smetana se odvaří a přirozeně zahustí omáčku. Nakonec přimíchejte kysanou smetanu a podávejte – nejlépe s jemným žemlovým knedlíkem. Lišky můžete také doplnit kvalitní slaninou, případně namísto cibule použijte šalotku.