Recept od paní Bronislavy Wittnerové z Olomouce
pro 4 osoby | příprava: 30 minut (naložení den předem)
500 g kuřecí svaloviny, 100 g olomouckých tvarůžků, 100 g cibule, 2 vejce, 60 g bramborového škrobu, sůl, kořenicí směs Zlatá pečínka, sójová omáčka, směs bylinek, olej na pečení
Kuřecí maso nakrájejte na stejnoměrné nudličky, cibuli nadrobno a tvarůžky na nudličky nebo je nahrubo nastrouhejte. Všechny suroviny pak důkladně promíchejte v marinádě, kterou připravíte z vajec, škrobu, sójové omáčky, posekaných bylinek a koření. Vzniklou směs nechte odležet v lednici nejlépe do druhého dne.
Ochucení placiček můžete podle libosti pozměnit dle vašich zvyklostí. Například přiostřit mletými chilli papričkami, přivonět muškátovým oříškem, thajským
kari či jiným orientálním kořením.
Ze směsi tvořte na pánvi s rozpáleným olejem placičky a pečte je z obou stran. Podávejte je s řezy čerstvé zeleniny s kysanou smetanou v housce nebo tradičně s bramborovou kaší či salátem. Pochutnáte si na nich i za studena.