800 g hovězího zadního
1 petržel
2 mrkev
100 g celeru
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl
cukr
kopr (obereme zhruba tři hrstě a stonky tak necháme)
250 ml smetany 33%
200 ml zakysané smetany
2 PL hladké mouky
3 PL octa
2 PL másla
1 PL hladké mouky.
Ztracené vejce
1 čerstvé vejce
1 PL octa
špetka soli
Maso dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, stonky z kopru zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
Když se vývar začne vařit, snížíme teplotu, aby jen zlehka probublával a necháme odklopený vařit, až bude maso měkké (zhruba 2 hodinky).
Mezitím na másle zpěníme mouku a uděláme světlou jíšku.
Maso vyndáme z vývaru a opatrně přecedíme přes jemné síto.
Asi 1 litrem vývaru za stálého míchání zalijeme jíšku, přidáme ocet dle chuti, osolíme, přivedeme k varu a 10 minut provaříme.
Nyní přidáme smetanu, zakysanou smetanu a chvilku provaříme.
Ochutnáme, případně dosolíme anebo dosladíme cukrem (ocet už nepřidáváme, aby se omáčka nesrazila).
Nakonec přidáme čerstvě nasekaný kopr a na plátky nakrájené maso.