Jihočeská lepenice a sekaná

Seznam přísad

Lepenice

1kg b rambor,

1 c ibule,

500 g kysaného zelí,

100 g uzeného špeku nebo slaniny,
1 PL sádla,

1 ČL drceného kmínu,

sůl,

pepř.

Sekaná
600g bůčku,

400g libového hovězího,

1 cibule,

250 ml mléka,

5 stroužků česneku,

2 vejce,

1 PL drceného kmínu,

1 ČL červené papriky,

hrst sušené majoránky,
sůl,

pepř.

Postup přípravy

Brambory s i o loupeme a u vaříme v osolené vodě.

V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm orestujeme na kostičky nakrájený špek, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a taky zarestujeme.

Zelí si zbavíme vody a zlehka pokrájíme, pak přidáme k cibulce a špeku a zlehka zarestujeme.

Přiklopíme zelí pokličkou a necháme dusit.

Musí však zůstat křupavé.

Mezi tím si rozmačkáme s cezené brambory.

Když máme zelí dušené, tak k němu přidáme brambory, zamícháme, případně dochutíme solí a pepřem.

Maso si nameleme najemno do větší misky.

Rohlíky si nakrájíme na menší kostičky a namočíme do mléka na 20 minut.

Potom rohlíky přidáme do misky k masu společně s nadrceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí.

Do misky přidáme i ostatní suroviny a vše důkladně promícháme rukama.

Z těsta vytvarujeme bochánek, který dáme do pekáčku a uhladíme mokrýma rukama do hladka.

K sekané přilijeme vodu, tak aby byla ve výšce zhruba 2 cm.

Sekanou pečeme asi hodinu na 160 st a průběžně ji potíráme výpekem.