400 g hrušek, 150 ml smetany ke šlehání, 80 g třtinového cukru, 25 g želatiny, skořice, kakao, hřebíček
Hrušky očistěte a oloupejte, případně z některých vykrojte nejprve stejnoměrné plátky na dekoraci dezertu. Nakrájejte na kousky, povařte zvolna spolu s cukrem a kořením v troše vody. Změklé kousky hrušek sceďte a rozmixujte spolu se smetanou, přidejte trochu mleté skořice, želatinu a ve vodní lázni vše zahřejte tak, aby se želatina rozpustila. Pak hruškové pyré se smetanou nalijte do tvořítek. Do poslední části hmoty vmíchejte trochu kakaa a po zatuhnutí tvořítek tmavší část dolijte a nechte ztuhnout. V cukrovém rozvaru s kořením pak zvolna povařte plátky hrušek, které použijete na ozdobu. Vyjměte je, nechte okapat a rozvar odvařte do zahoustnutí. Vznikne vám karamelová, výrazně kořeněná omáčka, kterou budete přidávat k dezertu. Dobře prochlazené hruškové pyré vyklopte z tvořítek (kratičce zahřejte tvořítko vřelou vodou), rozkrojte, ozdobte plátky hrušek a podávejte.