1 kg hovězí kližky,
1 kg cibule,
3 PL sádla,
2 PL rajčatového protlaku,
1 ČL mleté papriky,
1 dcl piva,
2 dcl červeného vína,
5 stroužků česneku,
hrst majoránky,
6 kuliček nového koření,
6 kuliček černého pepře,
3 bobkové listy,
2 ČL drceného kmínu,
chilli papričku (klidně sušenou) dle chuti,
sůl,
pepř.
Cibuli si oloupeme, nakrájíme na kostičky
a dáme restovat na rozpálené sádlo do většího hrnce.
Cibule musí být orestovaná úplně do hněda tak, aby se
začalo oddělovat sádlo od cibulky. Mezitím si nakrájíme
maso na větší kostky. Když máme cibuli hnědou,
přidáme maso, kmín, osolíme a opepříme. Když je
maso zarestované, přidáme rajčatový protlak, červenou
papriku, chilli papričku (opatrně) a znovu zarestujeme.
Tentokrát zlehka, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme
pivem a vínem, přidáme sítko na koření s novým
kořením, bobkovým listem, černým pepřem a vaříme
doměkka. Pokud máme guláš příliš hustý, přilijeme
trochu vody. Když je maso měkké, přidáme utřený česnek,
promnutou majoránku a ještě 5 minut povaříme.
Přípravu Karlovarského knedlíku najdete v receptech
na www.terno.cz.