Na houbový ovar: 400 g různých druhů čerstvých hub, sůl, divoké koření, cibule, 200 g kořenové zeleniny
Na halušky: 750 g syrových oškrabaných brambor, 200 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, větší cibule, sádlo a slanina, petrželová nať
Nastrouhané brambory promíchejte s vejci, moukou a solí. Řídké těsto protlačujte do vroucí osolené vody přes síto na halušky s většími otvory. Halušky vařte asi 7–10 minut poté je sceďte a vložte do studené vody, aby se ztužily a držely tvar. Scezené halušky následně promíchejte s opečenou slaninou a dozlatova opečenou cibulí. Ze zeleniny, koření, soli a vody nejprve uvařte silný vývar. Do něho pak vkládejte větší kousky rozličných hub a velmi zvolna je vařte asi 15 minut. Uvařené houby přidejte k haluškám. Případně přidejte k vařenému houbovému ovaru i hořčici a nastrouhaný křen.