Seznam přísad (3 porce)
120 g fazolí Varoma (uvařené předem do měkka)
120 g čočky Varoma (uvařené předem do měkka)
1 malá červená cibule
½ červené papriky
½ červené chilli papričky
1 lžíce rajčatového protlaku Dle Gusta
1 vejce
2 plátky celozrnného chleba
1 stroužek česneku
sůl, pepř
římský kmín drcený nebo mletý
corn flakes
olej
sýr cheddar
listový salát (ledový, rukola)
červená cibule (nakládaná)
rajče
sázené vejce
bulka
špejle nebo dlouhé párátko
Chilli majonéza
majonéza Dle Gusta
chilli pasta
Postup
Uvařené fazole a čočku pomeleme, přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli a papriku. Přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, rozetřený česnek a rajčatový protlak. Celozrnný chléb rozdrobíme (nebo rozmixujeme) a také přidáme do fazolové hmoty. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu důkladně promícháme a dáme do lednice na cca 15 minut odležet. Z hmoty následně tvarujeme burgery, které lehce obalíme v rozmixovaných corn flakes. Na suché pánvi opečeme na řezných stranách burgerové bulky tak, aby byla bulka zevnitř lehce křupavá. Poté na pánev přidáme olej a burgery opékáme z každé strany asi 4 minuty. Pokud máme na pánvi místo, můžeme přidat také sázené vejce, které po rozklepnutí osolíme a opepříme. Na závěr vypneme sporák a na burgery dáme plátek sýru cheddar, pánev na 2 minuty přikryjeme poklicí a necháme sýr rozpustit.
Majonézu s chilli pastou v misce dobře promícháme (dle potřeby můžeme majonézu dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou).
Nachystáme si pěkné kousky salátu, červenou cibuli a rajče nakrájené na tenké plátky. Burger skládáme tak, že si obě řezné strany bulky potřeme chilli majonézou a poté vrstvíme: salát, burger, cibule, rajče, sázené vejce, salát a vrchní bulka. Burger na závěr propíchneme špejlí pro jeho větší stabilitu.