Fazolovo-čočkový burger s chilli majonézou



Seznam přísad (3 porce)

  • 120 g fazolí Varoma (uvařené edem do měkka)

  • 120 g čočky Varoma (uvařené edem do měkka)

  • 1 malá červená cibule

  • ½ červené papriky

  • ½ červené chilli papričky

  • 1 lžíce rajčatového protlaku Dle Gusta

  • 1 vejce

  • 2 plátky celozrnného chleba

  • 1 stroužek česneku

  • l, pepř

  • římský kmín drcený nebo mletý

  • corn flakes

  • olej

  • sýr cheddar

  • listový salát (ledový, rukola)

  • červená cibule (nakládaná)

  • rajče

  • sázené vejce

  • bulka

  • špejle nebo dlouhé párátko

Chilli majonéza

  • majonéza Dle Gusta

  • chilli pasta

Postup

Uvařené fazole a čočku pomeleme, přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli a papriku. Přidáme najemno nakrájenou chilli papričku, rozetřený česnek a rajčatový protlak. Celozrnný chléb rozdrobíme (nebo rozmixujeme) a také přidáme do fazolové hmoty. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu důkladně promícháme a dáme do lednice na cca 15 minut odležet. Z hmoty následně tvarujeme burgery, které lehce obalíme v rozmixovaných corn flakes. Na suché pánvi opečeme na řezných stranách burgerové bulky tak, aby byla bulka zevnitř lehce křupavá. Poté na pánev přidáme olej a burgery opékáme z každé strany asi 4 minuty. Pokud máme na pánvi místo, můžeme přidat také sázené vejce, které po rozklepnutí osolíme a opepříme. Na závěr vypneme sporák a na burgery dáme plátek sýru cheddar, pánev na 2 minuty přikryjeme poklicí a necháme sýr rozpustit.

Majonézu s chilli pastou v misce dobře promícháme (dle potřeby můžeme majonézu dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou).

Nachystáme si pěkné kousky salátu, červenou cibuli a rajče nakrájené na tenké plátky. Burger skládáme tak, že si obě řezné strany bulky potřeme chilli majonézou a poté vrstvíme: salát, burger, cibule, rajče, sázené vejce, salát a vrchní bulka. Burger na závěr propíchneme špejlí pro jeho větší stabilitu.