Seznam přísad (4 porce)
150 g cukru krupice na karamel
2 vejce
2 žloutky
50 g cukru krupice
480 ml mléka Ranko
špetka soli
vanilková esence
citronová šťáva
neloupané mandle Dle Gusta
Postup
Do rendlíku dáme cukr a pár kapek citronové šťávy. Obsah rendlíku na sporáku opatrně zahříváme (nemíchat vařečkou) a počkáme, až se cukr rozpustí alespoň ze 2/3. Poté dobře promícháme. Počkáme až bude karamel zlatohnědý. Poté ho ihned rozlijeme do zapékacích misek, v každé misce by mělo být maximálně 2-3 mm karamelu. Karamel necháme v miskách ztuhnout. Ve zbytku karamelu namočíme na špejlích napíchnuté neloupané mandle, které po vytažení necháme chvilku ztuhnout (na ozdobu).
Vejce a žloutky vyklepneme do mísy, přidáme cukr a promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí, znovu promícháme a přecedíme přes jemné síto. Přecezenou hmotu opatrně nalijeme do misek, umístěných na plechu. Na plech nalijeme vařící vodu a vše vložíme do vyhřáté trouby na 160°C. Pečeme cca 30-35 minut (povrch krému by měl být želatinový). Hotový creme caramel vyndáme z vodní lázně a necháme úplně vychladnout při pokojové teplotě. Poté creme caramel přemístíme do lednice a chladíme min 4 hodiny.
Vychlazený creme caramel opatrně odřízneme od misky, na misku položíme talířek a společně vše rychle otočíme. Můžeme servírovat samotné, s kyselým ovocem a nebo s mandlemi v karamelu.