Cmunda po Kaplicku

Seznam přísad

Postup přípravy

Suroviny:

500 g uzeného masa (krkovice), 600 g oškrabaných brambor, 100 g hladké mouky, 120 g sádla, 2 vejce, 50 g bramborového škrobu, 30 g česneku, sůl, pepř, majoránka a petrželová nať 

Pro 4 osoby: příprava 35 minut

Uzené maso zvolna vařte ve vodě nebo v páře. Syrové brambory jemně nastrouhejte, přidejte k nim sůl, koření, vejce, škrob, mouku a nasekanou petrželku. Ze vzniklé hmoty pečte na rozpáleném sádle placky. Upečené bramboráky pak na talíři kombinujte s dušeným kysaným zelím a plátky uzeného masa. Tento pokrm vzniknul z nouze, kdy kuchař nemaje knedlíky, nahradil je malými bramboráčky a sklidil za to nadšené ovace od skupiny turistů.