Cikánská pečeně

Seznam přísad

1,2 kg hovězí kýty,

1 žlutá cibule,

1 červená cibule,

3 červené papriky,

3 bílé nebo zelené papriky,

200 g rajčat,

200 g špeku,

200 g slaniny,

1 ČL mleté papriky,

nakládané feferony podle chuti,

2 dcl nálevu z feferonek nebo okurek,

1 PL rajčatového protlaku,

4 stroužky česneku,

1 PL sádla,

1 l vody,

3 bobkové listy,

8 kuliček nového koření,

10 kuliček pepře,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Špek nakrájíme na hranolky a našpikujeme s ním maso, které zároveň osolíme a opepříme.

V hrnci rozpustíme sádlo a na něj dáme orestovat slaninu na kostičky a zbytek špeku.

Přidáme maso a pořádně ho zatáhneme ze všech stran.

Zatažené maso vyndáme a na slanině zarestujeme žlutou cibuli nakrájenou na kostičky.

Přidáme mletou papriku, zpěníme a pak zarestujeme ještě protlak.

Základ zalijeme vodou, důkladně promícháme a vrátíme maso.

Nakrájíme papriky a červenou cibuli na nudličky.

Třetinu přidáme do hrnce zbytek si necháme stranou.

Přidáme sítko s kořením, nasekané feferony, lák, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou.

Každých 30 minut maso otočíme a zase necháme dusit, dokud není měkké.

Měkké maso vyndáme, do hrnce přidáme zbylé papriky, cibuli, nadrcený česnek, rajčata nakrájená na kostičky a 5 minut provaříme.

Mezitím maso rozkrájíme na plátky, vrátíme do omáčky a ještě 5 minut provaříme.

Jako příloha je nejvhodnější rýže, nebo houskový knedlík.