Boloňské špagety

Seznam přísad

400 g vaječné špagety
6 lžic olivový olej
1 ks větší cibule
100 g anglická slanina
2 ks mrkev
1 ks malý celer
5 stroužků česnek
500 g mleté maso (nejlépe směs hovězí a vepřové)
1 plechovka loupaná rajčata
1 ks rajčatový protlak (větší)
2 dl červené víno
  sůl
  pepř
špetka  muškátový oříšek
  oregano
  tvrdý sýr na posypání
  petrželka na ozdobu

Postup přípravy

Dáme vařit špagety do osolené vroucí vody. Mezitím si na oleji opečeme nejprve cibuli, k ní přidáme na kostičky pokrájenou slaninu a nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev a celer). Chvíli opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a asi po 2 minutách i mleté maso. Dále opékáme, dokud se maso krásně neosmahne. Do této směsi přidáme loupaná rajčata, červené víno a rajský protlak. Osolíme, opepříme a zvolna ještě podusíme, aby maso bylo měkké. (Omáčka by měla být přirozeně hustá, proto buď dusíme o chvilku déle, případně naopak dolijeme trochu vody.) Na závěr okořeníme mletým muškátovým oříškem a trochou oregana. Boloňskou směs nandáme na uvařené špagety a posypeme strouhaným tvrdým sýrem a sekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.