Romadur 100 g, měkký tvaroh 250 g, tvrdý tvaroh 100 g,ječné vločky 50 g, kukuřičná krupice (polenta) 40 g, 3 vejce, drcený kmín, mletý pepř, sůl, celerová nebo petrželová nať, sádlo nebo olej na pečení
Ječné vločky vařte v osolené vodě asi tři minuty a pak je nechte další tři minuty dojít. Tvrdý tvaroh a romadur nastrouhejte a smíchejte s měkkým tvarohem, vejci, posekanou natí, kořením a uvařenými ječnými vločkami. Nakonec do směsi vmíchejte kukuřičnou krupici a nechte deset minut v chladu stát. Poté ji pečte na pánvi nebo v troubě, a to velmi zvolna. Upečený blaťácký sýr podávejte teplý nebo i studený. Díky rozpečenému Romaduru získá tento starodávný pokrm unikátní vůni a chuť.